Gårdlauget – et tvungent, men værdifuldt fællesskab


Gårdlaug er en selvstændig forening af ejere (ejer-, andelsboligforeninger og udlejningsejendomme), der deler fælles gård og samarbejder om at vedligeholde fællesarealer og faciliteter.


De første gårdlaug ser dagens lys

Særligt Grønne Gårde-initiativet under Københavns Kommune har været med til at øge antallet af gårdlaug i forbindelse med nedrivningen og saneringen af de mange københavnske baggårde op gennem 90’erne og 00’erne. I slutningen af 1800-tallet havde dele af København udviklet sig til en brandfælde af dårligt vedligeholdte bygninger og decideret slum med både 2. og 3. baggård, hvor bygningerne lå så tæt, at man kunne skræve gennem køkkenvinduet og ind ad naboens køkkenvindue. Det førte til, at man i København op gennem 1900-tallet gennemførte en række saneringer, som f.eks. Dronningegården-saneringen i 1954, hvor store dele af området mellem Borgergade, Adelgade og Sølvgade blev saneret og omdannet til det, vi i dag kender som Dronningegården.

Da saneringerne var gennemført op gennem 1800-tallet, opstod en række større, usammenhængende gårdområder, som oftest var opdelt af plankeværk. Etableringen af Grønne Gårde førte i perioden fra 1992 til 2003 til ikke færre end 44 fælles gårdanlæg og etableringen er fortsat op gennem 00’erne. Ved etableringen af gårdanlæggene var det er kommunalt krav, at der blev stiftet et gårdlaug, som hver ejendom/forening så uigenkaldeligt overdrog råderetten over gården til.

Fællesgården ved E/F Tjørnegården i Sydhavnen

Gårdlauget fiskedammen

Gårdlauget Fiskedammen i karréen mellem Holsteinsgade, Fiskedamsgade, Præstøgade og Strandboulevarden er et eksempel på sådan et fælles gårdlaug. Gårdlauget Fiskedammen har en bestyrelse bestående af medlemmer fra de deltagende foreninger, og på hver generalforsamling møder en gårdlaugsrepræsentant op fra hver forening og afgiver sin forenings stemme til de punkter, der er til behandling. Foreningen træffer alle beslutninger vedrørende gården og placeringen af de fælles faciliteter. Det fælles gårdanlæg stiller store krav til gensidigt hensyn, da f.eks. solens bane over himlen har stor betydning for, hvor beboerne samler sig for at nyde solens stråler, men det giver samtidig mulighed for at placere cykelstativer, skralderum mv. i de dele af gården, hvor solen alligevel ikke kommer, så der i stedet kan grilles, leges spilles og slappes af på de arealer, hvor solen er.

>
Særligt Grønne Gårde-initativet uner Københavns Kommune har været med til at øge antallet af gårdlaug.

I 2004 udtalte den daværende Teknik- og Miljøborgmester Søren Pind sig således: “Der har i mange år været talt om den fremmedgjorthed og anonymisering, der skabes i en storby, hvor man knap nok kender sin nabo. Et af Københavns store problemer har været, at fællesskaberne på mange måder er brudt op, siden den store udflytning i 70’erne og 80’erne. Derfor er det også positivt, at undersøgelsen viser, at de nye gårdanlæg i høj grad styrker identiteten og skab er sammenhold, hvor beboerne i fællesskab løser nogle opgaver sammen. På den måde bliver nogle af de nye gårdanlæg små oaser i storbyen.” Udtalelsen kom i forbindelse med en tilfredshedsundersøgelse foretaget af Grønne Gårde, som viste, at 69,5% af de adspurgte mente, at etableringen af fælles gårdanlæg havde “nogen eller stor værdi for at fastholde folk”.

Gårdlaug mod ensomhed

Også i dag – eller måske særligt i dag, hvor vi har lagt Covid-19 bag os – er ensomhed et af de emner, der tales mest om. Her er rammerne for det sociale liv i gården med til at forbedre fællesskabet f.eks. når man kan nyde solens stråler med sine naboer og venner ved siden af grillen med et køligt glas på de lune sommeraftener. Et godt råd er altid, at beboerne i en boligforening nøje overvejer fordele og ulemper ved at have et gårdlaug, før de beslutter sig for at oprette eller deltage i en sådan ordning. Det kan være en god idé at opstille klare retningslinjer og regler for samarbejdet for at minimere risikoen for konflikter og sikre en positiv og givtig oplevelse for alle. Her kan din ejendomsadministrator altid hjælpe.

Denne og andre artikler kan læses i Magasinet Min Boligforening.

Skade & Sikring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Vidste du at...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus dignissim augue vel nisl fringilla ultricies. Morbi urna sem, egestas non magna id, elementum aliquam ante. Sed consectetur nisi tincidunt eros suscipit dictum.

Relevante artikler

Boligforeningers Dag 2025

Få viden, inspiration og invitationer til gratis events relevante for dig, der er bestyrelsesmedlem i en andels- eller ejerboligforening. Vi udsender nyhedsbrevet med 2-3 ugers mellemrum og sørger for, at du får den vigtigste information direkte i indbakken.

Find inspiration, viden og netværk

Bliv klogere på en lang række emner, som måtte have releavns i netop din boligforening, så du er klædt bedre på til kommende projekter eller udfordringer

Bestyrelsen

Bestyrelsesarbejdet i andels- eller ejerboligforeninger er afgørende for en velfungerende og harmonisk ejendom både socialt og økonomisk. 

Ejendomsværdi

Ved at forbedre ejendommens tilstand gennem omhyggelig planlægning og vedligeholdelse kan I sikre en stabil økonomi og øget ejendomsværdi

Energiforbrug

Optimer energiforbruget i jeres forening med effektive løsninger, der reducerer omkostningerne og fremmer ansvarlig brug af energikilder.

Fælles faciliteter

I boligforeninger er vi fælles om mange faciliteter, der er vigtige for beboernes komfort, trivsel og daglige bekvemmelighed.  

Klimaskærm

Ved at styrke bygningens beskyttelse mod vejrpåvirkninger, kan I opnå et bedre indeklima samt lavere energiforbrug.

Udeliv

Udendørs områder og faciliteter i boligforeningen spiller en essentiel rolle for beboernes livskvalitet og velvære. 

Skade & Sikring

Sikring af andels- og ejerboligforeninger mod skader er væsentligt for både beboernes sikkerhed og ejendommens værdi. 

Tilmeld boligforening

Modtag automatisk gratis materialer med posten samt nyhedsbrev med viden, inspiration og invitationer til events.